Din Mosjøen-guide

| | 0 Comments

Mosjøen er en by i Vefsn kommune i Nordland. Frem til 1961 var Mosjøen faktisk en egen kommune. Det finnes mye spennende å oppleve både utendørs og innendørs i Mosjøen, og byen er verdt et besøk. Her på Generatoras.no skal vi se nærmere på ulike steder, aktiviteter og severdigheter i Mosjøen og området rundt. Det finnes noe å gjøre uansett om du er interessert i kultur eller utendørsaktiviteter.

Vi skal først se litt på hvordan du kommer til Mosjøen. Videre her på Generatoras.no vil du finne flere artikler om de ulike opplevelsene i Mosjøen og området rundt. Det kan være greit å forberede seg litt, slik at du får mest mulig ut av ditt besøk i byen. Hvis du ikke er helt sikker på om Mosjøen er verdt et besøk, håper vi at du finner mye inspirasjon.

Reise til Mosjøen

Mosjøen er greit plassert ved E6. Hvis du ankommer med bil fra sør er det 393 kilometer til Trondheim. Det er en grei dagstur fra Trondheim, men hvis du planlegger å kjøre helt fra for eksempel Oslo, er det sannsynligvis lurt å dele opp turen i to. Noen andre eksempler på avstander fra byen: Det er 318 kilometer til Bodø, som altså er innenfor akseptabel kjøreavstand, og bare 87 kilometer til Mo i Rana.

Hvis du skal reise til Mosjøen med kollektivtransport finnes det flere alternativer. Det finnes flere bussruter til byen og i tillegg er Mosjøen stasjon en holdeplass på Nordlandsbanen. Dette tilsier at det faktisk er realistisk å reise med tog til Mosjøen, noe som også er komfortabelt og bra for naturen. For deg som ikke har god tid og kan reise med buss eller tog, finner du Mosjøen lufthavn litt sør for byen.

Uteaktiviteter

Noen fine uteaktiviteter i nærheten av Mosjøen er isfiske på ett av de mange vannene i nærheten. Det er selvfølgelig viktig å ta sikkerheten på alvor – hvis du ikke er en erfaren isfisker anbefaler vi å kontakte noen som kan hjelpe deg å finne et bra sted og ha med riktig utstyr. En annen flott uteaktivitet som du kan lese mer om her på Generatoras.no er tur med hundeslede.

For deg som virkelig vil ha en utfordring finnes Øyfjellsgrotta i nærheten av Mosjøen. Det må sies med en gang at dette ikke er en tur for hvem som helst, og du må ha mye erfaring med grotter før dette er et alternativ. Det er en krevende grotte å utforske, men for deg som kan gjøre det på en forsvarlig måte, finnes det blant annet et underjordisk fossefall der.

Aktiviteter innendørs

Øyfjellgrotta kan sannsynligvis ikke sies å være en utendørsaktivitet, men det finnes mange aktiviteter i Mosjøen hvis været ikke er helt perfekt, eller du vil oppleve noe annerledes innendørs. Vi foreslår for eksempel noen av de flotte kirkene som Dolstad Kirke. I tillegg finnes Mosjøens gamle sentrum med Sjøgata som har en flott trehusbebyggelse med trehus og -brygger å by på. Du finner mer informasjon om dette her på Generatoras.no.

For deg som er teknisk interessert er aluminiumsverket uten tvil verdt et besøk. Her kan det kanskje være nødvendig at reisefølget deler seg opp, da det kan være at noen synes at det ikke er veldig spennende å besøke en fabrikk. En annen innendørsaktivitet for en regnfull dag er Vefsn Museum. For deg som vil se en film på kvelden finnes også Mosjøen kino som i dag drives i kommunal regi.

Litt mer fakta om Mosjøen

Mosjøen har 9 843 innbyggere, som kalles for mosjøværinger. De aller fleste av innbyggerne i Vefsn kommune bor i Mosjøen eller området rundt. Mosjøen Aluminiumsverk som drives av Alcoa er en hjørnesteinsbedrift, og Mosjøen er sammen med Mo i Rana og Narvik en av de store industribyene i Nordland. Byen er også lokalt sentrum for utdanning i området med videregående skole for kommunene rundt Mosjøen og høyere utdanning som Vefsn folkehøgskole og Folkeuniversitetet.

Oppsummering

For deg som bor sør i Norge er Mosjøen kanskje ikke et reisemål som faller seg veldig naturlig å velge, men byen har mye å by på. Spesielt som en del av en litt større rundreise i Nordland har Mosjøen absolutt en plass. Det er viktig å planlegge turen sin i forkant slik at du får med deg de flotte opplevelsene i området og ikke går glipp av noe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *