Dolstad kirke

| | 0 Comments

Dolstad kirke ligger i Mosjøen, som er lokalisert i Vefsn kommune i Nordland, innerst i Vefsnfjorden. Kirken har plass til rundt 500 personer, og her er det alltid en masse ting som skjer. Her foregår det dåp, konfirmasjoner, bryllup og mye mer året rundt, så her er det alltid stor aktivitet. Kirken er også svært vakker, og er derfor en viktig severdighet å få med seg, dersom du virkelig vil oppleve Mosjøen.

Kirken er ofte ikke bare et sted for tro, men også et sted for sosialt samhold i lokalsamfunnet, og Dolstad kirke er intet unntak. I tillegg til de vanlige kristne feiringene og trosopplæring for barn, avholdes det også konserter og andre former for aktiviteter i kirken, så her er det virkelig noe for enhver smak. Du er absolutt ikke nødt til å være kristen for å føle seg velkommen her, og kirken bør definitivt besøkes.

Historie

Det har stått minst to kirker på Dolstad før den som står der for øyeblikket. Den opprinnelige kirken var bygget i katolsk tid, og viet til erkeengelen Mikael. Denne kirken kan faktisk ha vært oppsatt allerede på 1100-tallet. Dette kan en finne bevis på ved å lese på den ene kirkeklokka, hvor det står «Ste Mihaels kierke i Wefsen». Klenodier fra denne kirken og de andre første kirkene er faktisk fortsatt i bruk i dag.

På begynnelsen av 1700-tallet ble det vedtatt at de skulle bygge en ny kirke på Dolstad. Bygningen av den nye kirken ble utført som pliktarbeid av de som bodde i soknet, og de som ikke hadde mulighet til å delta, betalte for seg i stedet. Den nye kirka stod ferdig i 1734, og ble tatt i bruk samme høst. Det er denne kirken som fortsatt er i bruk den dag i dag.

Arkitektur

Dolstad kirke er en utrolig vakker kirke med en rekke interessante elementer tilknyttet arkitekturen. Kirken er antatt å være bygd etter inspirasjon fra Bakke kirke i Trondheim, og er faktisk Nord-Norges eldste åttekantede korskirke. Både skipet – altså rommet der menigheten sitter i kirka – og tårnet er åttekantet. Kirken er bygd i laftet tømmer, og midtskipet åpner seg ut mot de fire korsarmene, som gir kirken den velkjente korsformen.

Selv om kirken fra 1734 fortsatt står i dag, har den vært gjennom en rekke forandringer. Opprinnelig hadde kirken bordkledd, tjærebredd tak, og vegger ikledd rødmalt panel. På 1880-tallet ble det lagt panelbord under taket, som senere ble fjernet sammen med all maling, da kirken skulle tilbake til slik den var. Senere har de innvendige panelbordene blitt lagt på igjen. Selv gjennom alt dette har dåpsengelen fra 1783 blitt bevart, og brukes fortsatt som døpefont.

Er ikke kirken bare for kristne?

Kanskje du nå tenker at, joda, hadde sikkert vært trivelig å ta en tur innom, men jeg er jo ikke kristen en gang. Dette er en fullstendig normal oppfatning, men stemmer likevel ikke. Kirken er åpen for alle, og det foregår utrolig mye mer i Dolstad kirke enn gudstjenester, og det du kanskje ellers forbinder med kirken. Her avholdes det en rekke konserter, og flere andre morsomme aktiviteter, så det er bare å bli med.

Som vist ovenfor har kirken både en rik historie, og et utrolig vakkert utseende. Dermed er Dolstad kirke det perfekte stedet å dra dersom du kunne tenke deg å lære litt mer om, ikke bare kirken, men også området rundt – og tiden da kirken ble bygd. Helgeland Museum tilbyr faktisk guidet tur i kirken etter avtale. Her er det bare å kaste seg rundt og bli med på moroa!

Hvorfor bør jeg besøke Dolstad kirke?

Nå som du har lest så langt, så bør du ha fått et ganske godt innblikk i hva Dolstad kirke har å tilby. Her har vi altså en utrolig vakker kirke, fylt med nydelige gjenstander fra tider som for lengst er forbi. I tillegg har kirken en rik og interessant historie, samtidig som kirken har en rekke arrangementer hele året, og er åpen for alle. Så hva venter du egentlig på?

Alt i alt

Det er ingen tvil om at Dolstad kirke virkelig ikke er en severdighet du vil gå glipp av. Med så mye å tilby, er det umulig å ikke finne noe som passer deg, og hvem setter vel ikke pris på litt vakker arkitektur? Her er det bare å finne en dato, krysse av i kalenderen og glede seg til å få oppleve Dolstad kirke i levende live, dersom du planlegger et besøk til Mosjøen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *