Historisk bymiljø i Mosjøen

| | 0 Comments

Mosjøen er den eldste byen på Helgeland. Det er bare Bodø som har lengre historie som by i Nordland fylke. Allerede i 1876 ble Mosjøen egen kommune, og var det fram til 1961 da byen ble en del av kommunen Vefsn. I 1998 fikk Mosjøen bystatus. Det er mange som besøker byen for å få med seg noen av de flotte severdighetene, som Sjøgata i Mosjøen med historiske trehus og brygger.

Det sies at området ved Mosjøen ble bebygget allerede på 1600-tallet, og stedet hadde på 1700-tallet stor tilflytning fra Jemtland. På 1800-tallet vokste Mosjøen til et bysamfunn, og mange livnærte seg som håndverkere. Det var smeder, skomakere og andre yrker som dominerte, sammen med jordbruk. På midten av 1800-tallet befestet Mosjøen seg som distriktets sentrum. I 1876 ble Mosjøen egen kommune etter at de «skilte lag» med storkommunen Vefsn.

Sjøgata oppstår

Det var gjennom 1800-tallet at bygningene og bryggene ble bygget i Sjøgata i Mosjøen. Dette er i dag kjent som den lengste rekken av trehus og brygger i Nord-Norge. Her er det boliger, næringsliv, museer, gallerier og restauranter side om side – alt med et historisk sus. På nedsiden av Sjøgata finner vi en av Norges beste sjøørret-elver. Dette er det 16 mil lange «Vefsna-vassdraget», som renner ut i Vefsnfjorden.

Bebyggelsen i Sjøgata imponerer de som kommer til Mosjøen, og mye av dette er nå fredet. I Sjøgata finner du blant annet Nord-Norges eldste hotell. Fru Haugans Hotel ligger i enden av Sjøgata, men har adresse Strandgata 39. Hotellet har vært eiet og drevet av samme familie siden 1885, og har tatt imot overnattings- og restaurantgjester helt siden 1794. Hotellet er en del av «De Historiske Hotel og Spisesteder».

Ønsket å rive

Vefsn kommune planla å rive mange av byggene i 1970, siden de trengte plass til parkering i sentrum av byen. Flere av bygningene var da gamle og falleferdige, og mange mente de kunne rives. Men det kom en del protester, for det var flere som så verdien av å verne disse historiske bygningene. En av dem som engasjerte seg den gang var Sonja, daværende kronprinsesse. Motstanden mot riving ble etter hvert mer massiv.

Motstanden førte fram, og det ble i stedet satt i gang restaurering av de gamle bygningene. Ønsket var at de skulle fremstå som de gjorde da de ble bygget. Dette arbeidet har blant annet ført til at Sjøgata er den mest populære turistattraksjonen i Mosjøen. Sjøgata ble i 2004 tildelt Olavsrosa. Dette er et kvalitetsmerke til «opplevelser av særlig høy standard» og som tar utgangspunkt i vår kulturarv.

Paradegate

Sjøgata er i dag Mosjøens stolthet, og det er mange som er glad for at byen gikk bort fra planene om å rive de gamle bygningene. Bevaringen blir sett på som veldig vellykket. Kommunen er opptatt av det skal være attraktivt å bo og drive næring i Mosjøen sentrum, og dette er viktig for utviklingen av Sjøgata. Vi kan si at vern og byutvikling går hånd i hånd.

Sjøgata er smal, og hus går helt fram til kanten av rennesteinene. Mange trekker til Sjøgata for å besøke butikkene, galleriene eller kanskje et av spisestedene. Andre kommer bare for å spasere i gata og i sjøkanten for å oppleve all den gode historien som Sjøgata kan tilby. Hver fredag hele året kan du oppleve lunsj-konserter hos Kulturverkstedet med lokale musikere – både amatører og profesjonelle. Kulturverkstedet har også et galleri som er verdt å besøke.

Gjestehus

I Sjøgata i Mosjøen er det noe som kalles Gjestehusene i Sjøgata. Disse husene har navn etter tidligere beboere. Her kan du overnatte i historiske omgivelser, og nyte frokosten i kjøkkenvinduet – på samme måte som Mosjøen-innbyggerne gjorde da Sjøgata oppstod på 1800-tallet. Gjestehusene har tatt vare på all historien, men er også innredet med alle de fasilitetene som du kan forvente seg – som kjøkken, stue og bad – og selvfølgelig gode senger.

Bør oppleves

Sjøgata i Mosjøen er vel verdt å besøke. Her kan du oppleve masse historie med bygninger som er restaurert og satt i stand på samme måte som de var på 1800-tallet. Historien har blitt tatt vare på, og det gjør at dette er Mosjøens mest populære attraksjon. Sjøgata har restauranter og butikker, og fungerer også godt som sentrumsgate for deg som vil gjøre noe mer enn å bare se på de historiske bygningene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *