Hundesledekjøring i vakkert terreng

| | 0 Comments

Ønsker du en aktiv og opplevelsesrik ferie? Legger du turen til eget land og reiser nordover til helgelandskysten, er det flere tilbud å velge mellom. Den mektige naturen er et praktfullt bakteppe for eventyrlystne besøkende som ønsker å utfolde seg både på sjøen og landjorden. Hundeslede i Mosjøen er en spennende og morsom aktivitet alle bør få med seg. Det passer for hele familien, og for alle aldersgrupper.

For de som ønsker en utfordring er det muligheter for å føre sitt eget spann, men du kan også sette deg godt til rette på sleden, pakke deg inn i et varmt reinsdyrskinn og bare nyte den friske luften og de vakre omgivelsene. I motsetning til hva flere tror er dette også en helårsaktivitet. Når det er bart på bakken brukes sleder med hjul i stedet for skinner.

Litt om Mosjøen

Mosjøen er et flott utgangspunkt for deg som vil oppleve Nord-Norge. Mosjøen er en liten by i Nordland med litt under 10 000 innbyggere, og Helgelands eldste by. Her finner du fargerike hus fra 1800-tallet og de kulturelle innslagene ligger tett når du rusler nedover Sjøgata, byens historiske hovedgate. Byen kan også by på Tre Éldar, en av landets to fredede byparker. Den andre er Frognerparken i Oslo.

Naturen er tett på i denne lille byen. Beliggelsen er innerst i Vefsnfjorden, Øyfjellet med sine 818 moh. tårner like ved siden av, og elvene Vefsna og Skjerva møtes her. Dette vet flere turoperatører å benytte seg av, og det er godt tilrettelagt for at både erfarne friluftsmennesker og nybegynnere skal kunne komme seg ut i naturen på egne premisser. Firmaene som tilbyr kjøring med hundeslede vil tilrettelegge turen ut fra kundens erfaringsnivå.

Hundeslede som sport

Her har du altså muligheten til å få din første introduksjon til en fascinerende sport som øker i popularitet. De proffe konkurrerer i fire ulike grener: sprint, mellomdistanse, spesialløp og langdistanse. Alaska er hovedsetet for sporten, men også i Norge har vi et kjent langdistanseløp. Finnmarksløpet med sine 1 000 km er Europas lengste. Spannet består av 12–16 hunder, og det er obligatorisk med nødproviant i tilfelle dårlig vær underveis.

For deg som ønsker å få et seriøst innblikk i hvordan livet som langdistansefører fortoner seg, er det turer over flere dager som gjelder. Å stå bak sleden som fører er en aktivitet som krever litt trening for å finne det rette balansepunktet, så noen fall må regnes med i begynnelsen, men øvelse gjør mester. Du er også medansvarlig for hundenes trivsel og helse. Foring, stell og avføringshåndtering er en del av jobben.

Hyggetur

De tøffeste turene må du likevel lenger nord for å ta del i. Finnmark eller polare strøk som Svalbard byr på utfordrende turer for de som er vant til å være mye ute. Kystområdene rundt Helgeland er mildere, og her finner du turene som er mer hygge og mindre ekspedisjonspreget. Det er et fleksibelt tilbudsspekter med alt fra korte prøveturer som går til faste tider, til skreddersydde opplevelsesturer.

Det er vanlig å starte med en kort opplæring. Du får se og hjelpe til med å klargjøre spannet, og en innføring i kommandoen hundene reagerer på. Underveis er det ofte lagt inn stopp for å nyte et godt måltid tilberedt på bål, med den obligatoriske kokekaffen ved siden av. Noen arrangører legger inn isfiske dersom forholdene ligger til rette for det. Kveldsturer under nordlys er forøvrig spesielt magiske.

Hundene

Hundene er atletene som gjør den tyngste jobben, og som sørger for at du kan suse gjennom episke landskap med et stort smil om munnen og frostroser i kinnene. Seriøse hundeførere er nøye med å passe på at hundene har det bra, og det vil alltid være hovedprioritet. Det brukes hunder som er avlet fram for formålet. Huskyer er vanlig å bruke, de er senete og utholdende, og de elsker jobben de gjør.

En ekte opplevelse

Husk å kle deg godt, da du sitter en del stille underveis. Prisnivået varierer ganske mye ut fra hvor lenge du er ute, men det inkluderer transport til startpunktet og hjem igjen etterpå, samt proviant underveis. Du garanteres en ekte friluftsopplevelse som vil skape ro i sjelen og minner for livet. Turer kjøres i tidsrommet desember–mai, og også større grupper kan bli med, to og to får da hvert sitt spann.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *