Isfiske i Mosjøen – en morsom vri på fisketuren

| | 0 Comments

For deg som ikke kan vente på åpent vann, er isfiske en kul vinteraktivitet. Vinterstid finnes det mange muligheter for isfiske i Mosjøen. Det er selvfølgelig nødvendig med noen forberedelser, og aller viktigst er det å tenke på sikkerheten når du ferdes på isen. Vi skal se nærmere på hva du trenger å tenke på og hva du trenger av utstyr. Gode forberedelser gir deg en hyggelig og fin fisketur.

Avhengig av hvor erfaren du er, kan du selvfølgelig også vurdere å benytte en turoperatør som kan hjelpe deg med alt det praktiske slik at du bare trenger å møte opp med gode og varme klær. Hvis du er heldig kan du avslutte dagen med å tilberede din selvfangede fisk. Dette kan du enten gjøre hjemme, eller direkte på stedet om du lager et bål på land rett ved fangstplassen.

Utstyr – bor

Hvis vi skal gjøre det svært enkelt, trenger du egentlig bare noe å lage et hull i isen med, i tillegg til en fiskestang. Det finnes selvfølgelig et gigantisk utvalg av ulike type borer. For en nybegynner er sannsynligvis en håndbor en helt fin start, mens for den proffe isfiskeren finnes det et gigantisk utvalg av spesialutviklede borer som kobles til enten bensin eller elmotorer. Det finnes borer med hele 40 A!

Vanlig diameter på bor er fra ca. 100 mm og opptil 250 mm. Et viktig poeng er at de større diameterne på rundt 200 mm og større, sannsynligvis bare kan benyttes sammen med motorer. De manuelle borene har litt tynnere dimensjoner. Tykkelsen på isen er for mange borer opptil en meter. Det kan høre mye ut, men sikkerheten er viktig og det er trygt å sitte på en god meter med is.

Fiskestang og diverse

Det finnes en rekke fiskestenger utviklet spesielt for isfiske. Avhengig av dine ambisjoner må du avgjøre hvor viktig fiskestangen egentlig er. I utgangspunktet trenger du bare en robust måte å trekke fisken opp på. Ved isfiske har du et svært begrenset område å forholde deg til, og du trenger selvfølgelig ikke å tenke på å kunne kaste eller noe slikt. Det finnes i tillegg spesielle sluker for isfiske.

Det finnes alt mulig annet utstyr som spesielle øser for å rense is fra hullet og alt annet du kan tenke deg. Men viktigere er sannsynligvis varme klær og sko sammen med et godt og varmt sted å sitte på. Husk at du ved isfiske sitter mye stille, og det er derfor viktig med varme klær. Du kan også vurdere ulike former for varmeputer eller elektriske såler, votter eller lignende.

Sikkerhet

Når du beveger deg på isen er sikkerhet ekstremt viktig. Du må alltid være helt sikker på at isen du beveger deg på er trygg og tykk nok. Hvis isen skulle gå i stykker under deg og du ender opp i det kalde vannet, vil det bare ta få minutter før du er alvorlig nedkjølt og det er selvfølgelig livsfarlig å falle i vannet – både på vinteren og sommeren.

I tillegg til å unngå usikker is, bør du ha med sikkerhetsutstyr som ispigger for å kunne prøve å komme deg opp fra vannet hvis du faller ut i vannet. De fleste ispigger har i tillegg en fløyte for å tilkalle hjelp. Dette er et annet viktig aspekt – prøv å alltid drive med isfiske sammen med noen, slik at du har noen tilgjengelig som kan hjelpe deg hvis noe skjer.

Noen tips

Du kan få både ørret, abbor og gjedde ved isfiske. Det finnes flere ulike agn du kan benytte, og hvis du er på jakt etter en spesiell type fisk kan det være greit å sette seg inn i dette. Et annet viktig tips er å ikke gi opp hvis et hull ikke gir fisk med en gang. Det kan faktisk være på sin plass å bore et nytt hull og heller prøve der.

Oppsummering

Isfiske er en både spennende og enkel aktivitet som kan passe for alle. Du kan begynne forsiktig med enkelt utstyr, men samtidig finnes det ubegrensede muligheter for å utvikle seg. Hvis du er godt kledd og ferdes på trygg is, kan isfiske være en hyggelig og rolig aktivitet, der du sitter i ro og fred på isen og venter på at fisk skal finne agnet ditt der nede under isen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *