Mosjøen og Via Ferrata – test ut jernstien

| | 0 Comments

Denne såkalte jernstien ligger i fantastiske Mosjøen, og alle sprekinger kan forsøke seg på denne naturopplevelsen, samt teste ut løpestrengen eller en zipline. Denne tar deg 70 meter over Vefsna. Du må være fylt 12 år og du vil få kyndig veiledning mens du tar deg oppover fjellsiden. Via Ferrata blir klassifisert som lett til middels, og det er ikke krav om erfaring innen klatring, men samtidig er god form et godt utgangspunkt.

Har du høydeskrekk er ikke Via Ferrata optimal, men dette er fullt mulig å kurere. Før start av denne turen skal du stille med vanlig fjellutstyr, dette inkluderer også et varmt lag – alt annet stiller Naturlige Helgeland med. Selv på sommeren kan det bli kjølig, så det blir anbefalt å ta med seg vindtette klær, lue, samt en ekstra genser. Det er også anbefalt å ha med seg hansker.

Verdens nordligste Via Ferrata

«Via Ferrata» er egentlig et italiensk ord som betyr «jernsti». Dette er kort fortalt en tilrettelagt klatrerute i fjellet. Selve stien er lagt naturlig inn i terrenget slik at det er lett å finne feste til både armer og bein, og der det er mest utfordrende er det satt inn jernbøyler. Denne turen gir deg sjansen til å prøve fjellklatring i kontrollerte omgivelser og uten spesielle forkunnskaper. Turen varer i fem til seks timer.

Øyfjellet ligger lokalisert rett ved Mosjøen sentrum, og første delen av turen går på en forholdsvis nybygd sherpa-sti opp Tongskaret. Selve begynnelsen på jernstien ligger på 350 meter, og her blir du koblet inn på wiren som er delt inn i to lengder. Mellom de to lengdene blir du koblet fra wiren, og medbrakt niste blir gjerne inntatt her. Selvfølgelig med en spektakulær utsikt over Mosjøen og omegn.

Zipline over Vefsna

En zipline er en løpestreng som er beregnet for mennesker. Her blir du godt sikret og du glir kontrollert fra toppen og ned til bunnen. Det er spent en 700 meter lang kabel fra Storfjellet og opptil 70 meter over elva Vefsna som ender opp i hagen til ærverdige Fru Haugans hotell. Du må være over 10 år for å kunne benytte deg av denne nedstigningen, men den er ikke klassifisert som anstrengende.

Underveis vil du se Mosjøen, elva Vefsna og den vakre Sjøgata med den vernede trehusbebyggelsen fra en annen vinkel, samtidig som du får tidenes adrenalinkick. Dette er tidenes beste avslutning på en fantastisk tur i naturskjønne omgivelser. Merk at ved store nedbørmengder, torden og lyn, kan ikke turen gjennomføres. Sesongen varer fra juni til oktober og koster fra kroner 850 per person. Dersom du ønsker nedstigning med zipline er pakkeprisen kroner 1 190.

Viktig informasjon

Det vil bli utdelt hjelm og tilpasset sele til hver enkelt deltaker. I tillegg blir det brukt en falldemper som har to slynger med wire-kroker som blir festet i wiren og blir flyttet mellom ankerfestene én etter én. Dette sikrer at du alltid er festet i wiren, og det er maksimalt tre meter mellom hvert ankerfeste i fjellet. Aldersgrense er 12 år, og du må veie 40 kilo for å sikre at utstyret virker optimalt.

Alle deltakere må skrive under på et ansvarsskjema før start, og alle turer krever en guide. Når det kommer til avbestilling og kostnader knyttet til dette, er det greit å vite at det er kostnadsfritt. Det er også mulig å bestille, så lenge det er ledige plasser, en time før turen starter. Du møter guiden ved foten av Øyfjellet, og tidspunktet for oppmøte vil stå i booking-kalenderen når du bestiller turen.

Helgelands-trappa

Dette er sannsynligvis Norges lengste steintrapp, og denne er lokalisert en kilometer fra sentrum i et turområde. Arbeidet med denne trappen blir utført på initiativ fra foreningen til Mosjøens forskjønnelse og Brurskanken turlag. Dette arbeidet startet i 2017 og blir utført av sherpaer fra Nepal. Helgelands-trappa går fra elva Vefsna og opp Trongskardet på 350 meter over havet. Denne traseen sammenfaller med eksisterende stier oppover mot toppen av Øyfjellvarden på 818 meter.

Oppsummering

Nydelig tur opp 600 høydemeter der 400 av disse er i sele, med klatring over naturlige fremspring og jernbøyler. Dette er en fantastisk tur som alle kan gjennomføre, men det er likevel anbefalt å være i forholdsvis god form. Du vil kjenne det i armer og bein etter å ha fullført turen, men det er definitivt verdt det. Husk også at du har valget mellom zipline eller Helgelands-trappa nedover, som begge fører tilbake til Mosjøen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *