Øyfjellgrotta i Mosjøen

| | 0 Comments

Øyfjellgrotta ligger like sør for Mosjøen, og er en kalksteinsgrotte der du finner underjordisk elv, foss og sjø. Grotta befinner seg i Vefsn kommune på Helgeland, og dette er en grotte med flere rom og ganger som går omtrent 500 meter innover. Inngangen til grotta starter som en stor hule rett inn i fjellet. Du må klatre et godt stykke oppover på venstre side av Øyfjellet for å finne inngangen til grotta.

Fra dette punktet strekker grotta seg langt innover i fjellet. Dette er en grotte som kan være utfordrende for hvem som helst, samtidig som den innbyr til en spennende tur med mange trange partier, en underjordisk elv som er tørr på sommerstid, litt kryping og en fantastisk utsikt fra fjellet. Fra parkeringen er det kort vei å gå til grotta, men det er et bratt parti før du kommer fram til inngangen på grotta.

Viktig informasjon

Dette er en stor grotte, men samtidig har den noen få trange partier. Har du klaustrofobi kan dette da bli en utfordring, men ingenting er umulig – og det er mulig å kurere denne fobien. Du bør ta med deg vanlige turklær og vanntette sko, og du vil få utlevert kjeledresser til de voksne, samt overtrekksbukse for barna, i tillegg til hjelm, hansker og hodelykter. Det vil bli servert saft, kaffe, kjeks eller sjokolade på turen.

For at turen skal bli gjennomført må det være 4–25 personer, og sesongen varer fra juni til oktober. Dette er en tur som kan bli gjennomført uavhengig av været, og den har en varighet på tre timer. Når det kommer til oppmøtested, så er dette merket. Du følger merkingen mot Mosjøen flyplass i tre kilometer. Deretter tar du til høyre ved et lite skilt som det står «Øydalen» på. Følg denne veien til oppmerket parkeringsplass.

En utfordrende tur

Dette er en populær tur som mange skoleklasser tar i løpet av våren og høsten. Det som gjør den så populær er kanskje det at den har utfordrende partier som gjør at du må utfordre deg selv litt – både fysisk og mentalt. Det er ikke lett å gå rundt kun i lyset av en hodelykt, men dette er definitivt verdt en tur for opplevelsen sin skyld. Og er du eventyrlysten bør du definitivt prøve dette.

Her finnes det skumle partier som er litt trange om en ikke er så vant til trange plasser og grotter, men dette er en opplevelse som må oppleves. Det er alt fra klatring i tau til åling i trange passasjer, samt en underjordisk elv som må passeres. Pris for turen er 600 kroner for voksne og 300 kroner for barn mellom 5–14 år, dette er en uforglemmelig tur for både store og små.

Diamanttak

Øyfjellgrotta er omtrent 500 meter lang og består av kalkstein. Du får her oppleve alt fra åling i trange partier til å klatre i litt brattere deler av grotta, og etter å ha forsert litt vann kommer du fram til kronjuvelen – Storsalen – med en masse stalaktitter hengende fra taket. Det har tatt tusenvis av år for dette å strekke seg nedover mot gulvet, og når du lyser opp vil vanndråpene i taket skinne som diamanter.

Det er ikke anbefalt å gå alene inn i grotta, da det er lett å gå seg vill, og de fleste kan gjennomføre denne selv om turen kan være utfordrende. Den yngste som til nå har gjennomført denne turen er fem år, og den eldste er i syttiårene. Dette burde bevise at dette er en gjennomførbar tur for de aller fleste som er litt eventyrlystne, og som ikke er redd for trange plasser.

Vefsn kommune

Så hvor ligger denne fantastiske perlen? Denne grotta befinner seg i Vefsn kommune på Helgeland, og her er det omtrent 13 000 innbyggere. Det er en vidstrakt kommune der det er mange høye fjell, fjorder, grotter og elver. Her finnes elva Vefsna (en lakseelv), fjelltoppen Brurskanken – som er verdt et besøk – og selvsagt Øyfjellgrotta. Dette er blant attraksjonene som er verdt å få med seg i dette området. Det finnes et hav av andre attraksjoner også.

Oppsummering

Dette er en helt unik opplevelse som alle bør ha opplevd en eller annen gang i løpet av livet. Øyfjellgrotta er en kalksteinsgrotte som går 500 meter innover i fjellet. Samtidig er dette en lett tilgjengelig tur med kort vei fra parkeringsplassen, selv om det er en forholdsvis bratt oppstigning før du kommer fram til inngangen. Dette er en helt fantastisk opplevelse fra start til slutt, som definitivt er verdt både tid og penger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *