Vefsn Museum i Mosjøen

| | 0 Comments

Vefsn Museum er lokalisert i sentrum av Mosjøen. Mosjøen er en by som ligger i Vefsn kommune. Museet har to store bygninger, og to andre mindre bygninger. De har totalt fire områder hvor de opererer. De har en bygning ved Jacobsenbrygga, Dolstad, Politimestergården og den gamle Shell-stasjonen i Strandgata. Kommunen kjøpte Mjåvatn-anlegget i 2011, og det er tenkt at denne bygningen skal brukes til museets formål og operasjon i nær fremtid.

Museet tilbyr både omvisninger i store og små grupper. Dette er en omvisning som tar ca. 45 minutter, og som starter fra hotellhagen til Fru Haugans og varer helt ned til Jacobsensbrygga. Under denne vandringen får du høre om begynnelsen til de vidunderlige trehusene i Sjøgata. Du får også høre mer historie om byen, som f.eks. da Mosjøen fikk bystatus i 1875. Det hele ender med at du besøker utstillingen som viser historien til byen.

Jacobsenbrygga

Avdelingen Jacobsenbrygga er lokalisert i Sjøgata 31 b. Dette er en stor gul bygning på to etasjer som er rett ved Vefsna. I dette bygget kan du se bestemte utstillinger som handler om Mosjøens historie. Det er også mulig å se utstillinger som er bestemt basert på temaer som skiftes ut etter hvert. Det holdes også foredrag og andre relaterte arrangementer. Det er også en liten butikk, hvor det selges bøker, suvenirer og andre ting.

Området rundt Jacobsenbrygga er ikke bare et ypperlig sted for et museum, men også et sted hvor du kan nyte utsikten av Vefsna-elven, som også er en lakseelv. Det er kanskje ikke lov til fiske her, men på en fin sommerdag eller sommerkveld kan du nye luften av både historie og duften fra en elv. Her kan du både slappe av og lære litt historie hvis du har lyst til det.

Politimestergården

Politimestergården er museets lokasjon for arkiv og magasin. Her foregår det mye arbeid som innebærer å registrere og å konservere materiale av historisk betydning, som gjelder for museets drift og for å bevare historien til evig tid, og for at senere generasjoner kan nyte historien. Det er ikke bare eldre dokumenter som bevares på et museum, men alt av gjenstander som kan ha betydning for historien. Dette kan være gjenstander som klær, bilder og annet.

Lokasjonene har et stort underjordisk magasin som inneholder alt materiale som bevares hos museet. I magasinet er det dokumentarkiver, tekstilrom, utrolig mange bøker, et arkiv for fotografier, og sist, men ikke minst, er det mange hyllemeter med eldre gjenstander der. Det underjordiske magasinet er konstruert for å oppbevare historiske gjenstander til evig tid. Det betyr at det er en viktig del av museets operasjon i en historisk kontekst.

Vefsn bygdetun

Vefsn bygdetun eller Vefsn bygdesamling, som det også kalles for, holder til på Dolstad. Området inneholder bygninger som eldhuset fra Forsjord, som er fra 1600-tallet og er en av Vefsns eldste bygninger. I nærheten ligger Dolstad kirke, som ble bygget i 1735 og konstruert for å ligne på Bakke kirke i Trondheim. Tunet har gårdsbygninger rundt seg, og gårdsbygningene forteller en historie om hvordan det var å leve over en periode på ca. 300 år.

Vefsn bygdetun er ikke bare et historisk landemerke, men også en måte å leve seg inn i historien på. Her kan du gå rett inn i eldre bygninger, samt oppleve og se hvordan de levde i eldre tider. Du kan rett og slett ta på historien og forestille deg hvordan det var på denne tiden. Det holdes også arrangementer på tunet, spesielt på sommerhalvåret. Da er det også utstillinger som du kan se på.

Den gamle bensinstasjonen

Den gamle Shell-stasjonen holder til i Strandgata og ble bygd i 1933. Denne tomten er en liten bit av industrihistorien. Den er den nest eldste bensinstasjonen i hele Norge, og ble fredet av Riksantikvaren i 2016. Før det var en bensinstasjon var en hestestall som sto der, hvor det også var hestedrosjer, men denne driften ble helt borte i 1938. Bensinstasjonen har også vært et verksted, hvor det foregikk enkle reparasjoner og vedlikeholdsoppgaver.

Til sist

På Vefsn Museum kan du lære noe nytt og la deg selv bli fascinert av historien. Lev deg inn i historien, og se hvordan de levde i eldre tider. Bare det å se hvordan folk levde gir deg en forståelse av hvordan folk hadde det før. La deg fortrylle av nettopp disse historiene. Husk at det er alltid viktig å kunne historie, fordi ellers risikerer vi at historien glemmes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *